ΡΑΦΗΝΑ Καιρός

Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

   


Μετωπική σύγκρουση Αυστραλίας-Facebook μετά την απαγόρευση περιεχομένου

Μια πρωτοφανής αντιπαράθεση έχει
ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης της...

Αυστραλίας εξαιτίας του νομοσχεδίου που έχει στόχο να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης.
Ο αμερικανικός κολοσσός έκανε πράξη τις απειλές του την Πέμπτη καθώς μπλόκαρε την πρόσβαση των Αυστραλών σε συνδέσμους πληροφόρησης τοπικών ή διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της αυστραλιανής κυβέρνησης, η οποία χαρακτήρισε «αυθαίρετο» τον αποκλεισμό.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα εκφοβιστεί από το Facebook που αποκλείει τις ειδήσεις στους χρήστες, ενώ περιέγραψε την κίνηση ως αλαζονική και απογοητευτική.

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών Τζος Φράιντενμπεργκ, εξάλλου, δήλωσε ότι οι αρχές δεν προειδοποιήθηκαν από το Facebook για την απόφασή του να μην επιτρέπει πλέον στους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να δημοσιεύουν συνδέσμους για άρθρα ή να επισκέπτονται τις σελίδες στο Facebook διεθνών ειδησεογραφικών μέσων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά «τα μέτρα είναι άχρηστα, αυθαίρετα και θα ζημιώσουν τη φήμη του εδώ στην Αυστραλία».

Ο Φράιντενμπεργκ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να είναι «απολύτως αποφασισμένη» να προχωρήσει με το νομοσχέδιό της που έχει στόχο οι πλατφόρμες να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης για την αναδημοσίευση περιεχομένων τους.

Το σχέδιο νόμου της αυστραλιανής κυβέρνησης υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τώρα βρίσκεται ενώπιον της Γερουσίας.
 

«Αυτό που επιβεβαιώνουν τα σημερινά γεγονότα για όλους τους Αυστραλούς είναι η κυρίαρχη θέση αυτών των γιγάντων στην οικονομία μας και το ψηφιακό τοπίο», πρόσθεσε, λίγες μόνον ώρες μετά την «εποικοδομητική συνομιλία» που δήλωσε στο Twitter ότι είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ.

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) της Αυστραλίας Ιλέιν Πίρσον χαρακτήρισε τον αποκλεισμό αυτόν –ο οποίος είχε επίσης έναν αντίκτυπο στις μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και στην σελίδα στο Facebook του HRW– «επικίνδυνη και ανησυχητική στροφή».

«Η διακοπή της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας πληροφορίες σε όλη τη χώρα μέσα στη νύχτα είναι απαράδεκτη», σημείωσε.

Το Facebook ανακοίνωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από τον αποκλεισμό πληροφοριών.

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κακής κατανόησης της σχέσης μεταξύ της πλατφόρμας μας και των εκδοτών που το χρησιμοποιούν για να μοιραστούν περιεχόμενο της επικαιρότητας», δήλωσε ο υπεύθυνος του Facebook για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία Ουίλιαμ Ίστον.

«Μας θέτει ενώπιον μιας δύσκολης επιλογής: να συμμορφωθούμε με έναν νόμο που αγνοεί τις πραγματικότητες αυτής της σχέσης ή να σταματήσουμε να δίνουμε άδεια για περιεχόμενα επικαιρότητας στις υπηρεσίες μας στην Αυστραλία. Με βαριά καρδιά επιλέγουμε αυτή την τελευταία λύση», σημείωσε.

Η αντίδραση του Facebook έρχεται σε αντίθεση με αυτήν της Google, η οποία αποδέχθηκε χθες Τετάρτη να καταβάλλει «σημαντικά ποσά» σε αντάλλαγμα για περιεχόμενο του ειδησεογραφικού ομίλου News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Αυτό είναι το πρώτο συμβόλαιο αυτού του είδους που υπογράφεται από έναν μεγάλο ειδησεογραφικό όμιλο. Η News Corp. έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας να επιτεθεί στους γίγαντες της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον Ίστον, το Facebook έχει γνωστοποιήσει σε αυστραλιανούς υπεύθυνους ότι «η συναλλαγή ανάμεσα στο Facebook και τους εκδότες γίνεται υπέρ των τελευταίων» και αποφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εισόδημα για τους αυστραλιανούς ομίλους Τύπου.

«Δυστυχώς αυτή η νομοθεσία δεν κάνει αυτό. Μάλλον επιζητεί να τιμωρήσει το Facebook για περιεχόμενα που δεν αναπαρήγαγε ή ζήτησε», σύμφωνα με τον ίδιο.

Βάσει αυτού του «δεσμευτικού κώδικα δεοντολογίας» που προωθεί η αυστραλιανή κυβέρνηση, οι μηχανές αναζήτησης θα οφείλουν να αμείβουν τα μέσα ενημέρωσης ανάλογα με την κίνηση που έχουν οι τίτλοι τους.

Η αυστραλιανή πρωτοβουλία παρακολουθείται στενά σε όλον τον κόσμο την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης υποφέρουν σε μια ψηφιακή οικονομία στην οποία τα έσοδα από τις διαφημίσεις συγκεντρώνονται ολοένα και περισσότερο στις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τις αυστραλιανές αρχές ανταγωνισμού, η Google συγκεντρώνει το 53% των διαφημιστικών δαπανών στη χώρα και το Facebook το 28%, οι άλλοι παράγοντες της αγοράς, μεταξύ των οποίων οι ειδησεογραφικές επιχειρήσεις, μοιράζονται τα λίγα που απομένουν, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή για την χρηματοδότηση της δημοσιογραφίας.

 

ΠΗΓΗ:aftodioikisi.gr

Αστρολογικές προβλέψεις

Διαβάστε επίσης:

Χρησιμοποιούμε Cookies, έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης! Ευχαριστούμε.
Ok