ΡΑΦΗΝΑ Καιρός

Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

   


Facebook, Google, Twitter: Ενώπιον του Κογκρέσου για fake news

Η Επιτροπή του Κογκρέσου των ΗΠΑ
κάλεσε τους CEO των εταιρειών επικαλούμενη ...
παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού και τις αμερικανικές εκλογές. Οι επικεφαλής ορισμένων εκ των μεγαλύτερων κολοσσών του Διαδικτύου και συγκεκριμένα ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ της Facebook, ο Σουντάρ Πιτσάι της Google και ο Τζακ Ντόρσεϊ της Twitter, εκλήθησαν να παρουσιαστούν ξανά ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σχετικά με τα fake news στις πλατφόρμες τους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αρμόδια για την Ενέργεια και το Εμπόριο.
Η Επιτροπή αυτή επικαλείται κυρίως τις ψευδείς φήμες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ή τις ψευδείς δηλώσεις που κυκλοφόρησαν για υποτιθέμενη εκλογική νοθεία στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020. Αυτού του είδους η παραπληροφόρηση «επιδείνωσε εθνικές κρίσεις με σοβαρές συνέπειες στην πραγματική ζωή όσον αφορά τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια», δηλώνουν τα μέλη της Επιτροπής αυτής σε ανακοίνωσή τους.
Οι τρεις CEO θα απαντήσουν στις ερωτήσεις τους στις 25 Μαρτίου. Και οι τρεις έχουν ξαναπεράσει από αυτή τη διαδικασία: αυτή είναι η τέταρτη φορά που παρουσιάζεται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ από τον Ιούλιο και η τρίτη για τον Σουντάρ Πιτσάι και τον Τζακ Ντόρσεϊ. Οι προηγούμενες ακροάσεις τους αφορούσαν κυρίως πιθανές πρακτικές κατά του ανταγωνισμού και την νομική προστασία που έχουν οι πλατφόρμες έναντι διώξεων που συνδέονται με περιεχόμενο που δημοσιεύουν τρίτα μέρη.
 

Τι προσάπτουν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι στις εταιρείες

Οι τρεις γιγαντιαίοι όμιλοι της Silicon Valley αντιμετωπίζουν εδώ και μερικά χρόνια επικρίσεις από όλα τα πολιτικά μέτωπα.

  • Οι Δημοκρατικοί προσάπτουν στα Facebook, Twitter, YouTube (Google) και άλλα ότι δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για την καταπολέμηση προβληματικών περιεχομένων (υποκίνηση στη βία, παραπληροφόρηση, δηλώσεις μίσους, κλπ.).
  • Οι Ρεπουμπλικανοί από την πλευρά τους έχουν την εντύπωση ότι λογοκρίνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μολονότι τα χρησιμοποιούν όποτε θέλουν για τις προεκλογικές τους εκστρατείες. Αυτοί θα θίξουν επίσης αναμφίβολα το θέμα της απαγόρευσης του Ντόναλντ Τραμπ από τις βασικές πλατφόρμες.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συντήρησε τον μύθο μιας μαζικής εκλογικής απάτης που επέτρεψε να του «κλέψουν» τις εκλογές του Νοεμβρίου, και ενθάρρυνε τους υποστηρικτές του να πάνε στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, δηλαδή την ημέρα που ορισμένοι ακραίοι διαδηλωτές εισέβαλαν βίαια στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου κατά την τελετή επικύρωσης της νίκης του Τζο Μπάιντεν. Οι επιθέσεις αυτές στοίχισαν τη ζωή σε 5 ανθρώπους και συγκλόνισαν τις ΗΠΑ.

«Η ακρόαση αυτή θα επιτρέψει στην Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της για την ευθύνη που φέρουν οι ψηφιακές πλατφόρμες στην ισχυρή άνοδο της παραπληροφόρησης», προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της Επιτροπής αυτής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εδώ και πάρα πολύ καιρό, οι γίγαντες της τεχνολογίας αρνούνται να αναγνωρίσουν τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει στην κατασκευή και τη διάδοση ψευδών πληροφοριών στο κοινό τους. Η αυτορρύθμιση της βιομηχανίας απέτυχε», σημειώνουν οι Αμερικανοί νομοθέτες.

Παράλληλα, Google και Facebook αντιμετωπίζουν και διώξεις και από τις αρχές ανταγωνισμού που αφορούν σε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
 
 
ΠΗΓΗ:Ethnos.gr

Αστρολογικές προβλέψεις

Διαβάστε επίσης:

Χρησιμοποιούμε Cookies, έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης! Ευχαριστούμε.
Ok