Ομάν: Έφυγε από τη ζωή ο σουλτάνος Καμπούς μπιν Σαΐντ

Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την ...

Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε χθες το βασιλικό παλάτι. Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970 με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Ο Καμπούς ήταν ασθενής για χρόνια και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταβεί για μία εβδομάδα στο Βέλγιο για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία. Δεν είχε παιδιά και δεν όρισε δημοσίως διάδοχό του. 

Ο 79χρονος σουλτάνος Καμπούς ήταν ένας από τους μακροβιότερους ηγέτες στη Μέση Ανατολή, ο οποίος διατηρούσε τη χώρα του ουδέτερη στις διάφορες κρίσεις στην περιοχή. Ανέλαβε την εξουσία το 1970, έπειτα από ένα αναίμακτο πραξικόπημα με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Το Ομάν έχει κηρύξει τριήμερο πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες επί 40 ημέρες.

Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ ο διάδοχος του σουλτάνου

Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ αλ Σαΐντ, ξάδελφος του εκλιπόντα σουλτάνου Καμπούς, ορίστηκε διάδοχός του μετά τον θάνατό του χθες Παρασκευή και ήδη ορκίστηκε, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση του σουλτανάτου.

«Ο Χάιταμ μπιν Ταρίκ ορκίστηκε ως νέος μονάρχης (…) μετά τη συνεδρίαση της βασιλικής οικογένειας η οποία επικύρωσε την επιλογή (του διαδόχου που είχε κάνει ο ίδιος ο εκλιπών) σουλτάνος», ανέφερε η κυβέρνηση στο Twitter.

Ο μπιν Ταρίκ έχει διατελέσει υπουργός Εθνικής Κληρονομίας και Πολιτισμού και το 2013 διορίστηκε από τον Καμπούς πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής αρμόδιας για την ανάπτυξη του Ομάν.

Το Ομάν θεωρείται εδώ και καιρό η Ελβετία της Μέσης Ανατολής σε ό,τι αφορά τη διπλωματία, καθώς έχει καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των δύο γειτόνων του, του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου το σουλτανάτο διατηρεί φιλικές σχέσεις και με την Ουάσινγκτον και βοήθησε στη μεσολάβηση των μυστικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν το 2013, οι οποίες δύο χρόνια αργότερα οδήγησαν στην υπογραφή της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 

Πηγή:naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC, Reuters

ΡΑΦΗΝΑ Καιρός
Χρησιμοποιούμε Cookies, έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης! Ευχαριστούμε.
Ok