+30 697 1578511  anatakti@otenet.gr

 
 

Παραδοσιακή - εύκολη συνταγή για γαλατόπιτα.

Υλικά που θα χρειαστείς

12 φλυτζάνια τσαγιού γάλα

1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

ξύσμα φλούδας λεμονιού ή άρωμα βανίλιας

3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού ρυζάλευρο ή σιμιγδάλι

5 αυγά

10 φύλλα μπακλαβά

1 φλυτζάνι τσαγιού βούτυρο

650 γρ. ζάχαρη για σιρόπι

3 φλυτζάνια τσαγιού νερό για σιρόπι

λίγη κανέλα ή φλούδα λεμονιού

1 ποτηράκι κονιάκ

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 10 φλυτζάνια γάλα, να πάρει βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Αναλύουμε το ρυζάλευρο ή το σιμιγδάλι με το υπόλοιπο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στο γάλα που βράζει. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, ωσότου πάρει αρκετές βράσεις και πυκνωθεί καλά. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να μισοκρυώσει. Σπάζουμε τότε μέσα τα 3 από τα αυγά και ανακατεύουμε.

Αλείφουμε ένα ταψί, υπολογίζοντας το μέγεθος του, έτσι ώστε να πάρει η πίτα τελικά ύψος 2 περίπου δαχτύλων, με λιωμένο βούτυρο, στρώνουμε σε αυτό τα φύλλα που κι αυτά τα βουτυρώνουμε, και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά με 2 κουταλιές ζάχαρη και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι και όταν ψηθεί η πίτα, την περιχύνουμε με αυτό, ενώ είναι ακόμη καυτό, αφού προσθέσουμε λίγη κανέλα ή φλούδα λεμονιού, για άρωμα, και ένα ποτηράκι κονιάκ. Φροντίζουμε να ρίξουμε το σιρόπι και στα άκρα της πίτας, έτσι, ώστε να ποτιστούν καλά και τα φύλλα κάτω από την κρέμα.

ΡΑΦΗΝΑ Καιρός
Χρησιμοποιούμε Cookies, έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης! Ευχαριστούμε.
Ok