ΡΑΦΗΝΑ Καιρός

ΣΤΟΠ στη ρύπανση από τα αποτσίγαρα - Καινοτόμο πρόγραμμα στις παραλίες της Ραφήνας

Με απόλυτη επιτυχία, αφού η
«σκηνή του εγκλήματος» κατάφερε ...
να μαγνητίσει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, στέφθηκε η πρωτότυπη εκδήλωση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου που είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή ρύπανσης παραλιών και θαλασσών, με τις καταστροφικές ουσίες που περιέχουν τα αποτσίγαρα.
 Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο πρόεδρος της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος και ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της British American Tobacco Hellas, Vitalii Kochenko.
Ουσιαστικά πρόκειται για την έναρξη ακόμη μιας πρωτοποριακής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα υλοποιηθεί για τον επόμενο χρόνο στη Ραφήνα και πραγματοποιείται από τον Δήμο Ραφήνας Πικερμίου σε συνεργασία με την επιτροπή για το Βιώσιμο Περιβάλλον την εταιρεία Aegean Rebreath και την υποστήριξη της British American Tobacco.
Αφορά ένα καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η πρωτότυπη εγκατάσταση στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, κέρδισε τους πολίτες οι οποίοι μετά την πρώτη «επαφή» στη συνέχεια ενημερώθηκαν αναλυτικά για το πρόγραμμα. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί από το δημιουργικό πρακτορείο Question Mark Communication και αρχικά τοποθετήθηκε στον Δήμο Σορρέντο της Ιταλίας.
Μια πραγματική «σκηνή εγκλήματος» στην οποία, δίπλα στα θύματα - ψάρια, χελώνες, πουλιά και αστερίες – έχει τοποθετηθεί το αντίγραφο μιας γιγάντιας γόπας τσιγάρου, ως συμβολικό όπλο.
Πρόκειται για μια «σκηνή» που δείχνει με γλαφυρό τρόπο την έκταση ενός κοινού προβλήματος, όπως είναι η θαλάσσια ρύπανση, η οποία προκαλείται από την απροσεξία του καθενός, όπως είναι η ρίψη ενός αποτσίγαρου στο έδαφος ή στη θάλασσα.
Η εγκατάσταση υπενθυμίζει τη σημασία της μη διάπραξης του «εγκλήματος» ευαισθητοποιώντας τους πολίτες για ζητήματα μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Τα αποτσίγαρα καθώς αποσυντίθενται, απελευθερώνουν ρύπους, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως νικοτίνη, αρσενικό και μόλυβδο.
Οι βασικές δράσεις του προγράμματος αφορούν:
• Την πραγματοποίηση εκτεταμένης έρευνας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ποσότητες αποτσίγαρων που απαντώνται σε παραλίες της Ραφήνας, στη βάση της οποίας θα συνταχθεί ειδική αναφορά με προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.
• Την τοποθέτηση ειδικών κάδων στην Ραφήνα και σε επιλεγμένα σημεία για τη συλλογή και καταμέτρηση των ποσοτήτων αποτσίγαρων και την αποτροπή της απόρριψης τους στη θάλασσα.
• Την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της τοποθέτησης ειδικών πινακίδων ενημέρωσης.
• Την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (documentary & animation film) για την ενημέρωση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.
• Τον συντονισμό δράσεων καθαρισμού ακτών από αποτσίγαρα και καταμέτρηση των συλλεχθέντων υλικών.
Το πρόγραμμα ενός έτους στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων, την αλλαγή καταναλωτικών πρακτικών για τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και την ανάδειξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων και ορθών πρακτικών.
 Οι περιβαλλοντικές δράσεις από το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου θα συνεχιστούν για την ευαισθητοποίηση πολιτών, ιδιαίτερα της νεότερης γενιάς, με τελικό στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον για όλους.

Τα πρωτοσέλιδα σήμερα

Αστρολογικές προβλέψεις

   

Χρησιμοποιούμε Cookies, έτσι ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης! Ευχαριστούμε.
Ok